Oldalnavigáció: Pumiworld / HU / «Szürkebarát» pumi tenyészet

«Szürkebarát» pumi tenyészet

1991. szeptemberében csöppentünk bele a pumis világba. Akkor vásároltunk első, s már biztosan nem utolsó puminkat. A tőle kapott szeretett, a fajtára jellemző temperamentum, szellemi és fizikai adottságok hatására szerettünk bele a fajtába és kezdtünk el sokkal mélyebben foglalkozni a pumival.

A mi tenyésztői útunk kicsit eltér a hagyományostól. Értünk ezalatt azt, hogy nem egy szukát vásároltunk és amikor lehetett elkezdtünk tenyészeteni vele. Az első alom csak 1997-ben született nálunk. A közben eltelt hat évben építettünk ki azt a tenyésztői csoportot, akikkel tenyésztői elképzelésünket megvalósíthattuk. Nagyon sok, szinte valamennyi jelentős tenyészetet meglátogattunk, beszéltünk a tenyésztőkkel, elképzeléseikről, «pumis világképükről» faggattunk őket. Nagyon sok információ birtokába jutottunk ezáltal. Ezek az információk, adatok, tények alapozták meg azt a számítógépes adatbázist, amire mind a mai napig támaszkodhatunk.

Kialakult bennünk egy kép a pumiról, az, amelyiket tenyészteni szeretnénk. Az, amelyik maximális mértékben megfelel a standardnak, ugyanakkor egy kicsit saját, fajtán belül jól megkülönbözthető, a tenyészetünkre jellemző, olyan, amire ha ránéz az ember, azonnal tudja, hogy az Szürkebarát kutya.

Tenyészetünk a nem csak szép és jó küllemű — természetesen az is —, de jó idegrendszerű, egészséges és terelőösztönnel rendelkező, jó kedélyű pumik kialakítása. Tökéletesen tisztában vagyünk azzal, hogy a célt csak nagy mennyiségű, a kívánalmuknak megfelelő minőségű pumival lehetséges. Megételésünk szerint ugyanakkor nem szerencsés sok pumit együtt tartani.

E kettőség feloldására, tenyészcélünk megvalósíthatósága érdekében hoztunk létre a tenyésztői csoportunkat. Ennek lényege, hogy a tulajdonunkban, társtulajdonunkban lévő pumiknak saját gazdáik, saját «istenük» van, akik foglalkoznak velük, nevelik, szeretik. A tenyésztési elképzelésünket elfogadják, irányításunk alatt történnek a célzott fedeztetések, almok lehozatala, kiállításokon való indulások, egészségügyi vizsgálatak, ösztönpróbákon való részvételek. Ez aránylag új típusú tenyésztés, de távolról sem egyedi, külföldön sokan, hazánkban is egyre többen választják a minőségi tenyésztés e formáját. Nálunk bevált.

A céltudatos tenyésztői munka, amiben kompromiszumot nem ismerünk meghozza, meghozta eredményét. Tenyészetünkben az eltelt több mint tíz évben 145 Szürkebarát (24 alom) látta meg a napvilágot. Közülük jó néhányan Hungária championok vagy más ország nemzeti championjai, 9 Interchampion, 4 Világgyőztes, 8 Európagyőztes. Emellett, ami talán még fontosabb, 30 kutyánk eset át csípődiszplázia szűrésen, közülük 28 mentes. 12 pumink aktívan terel, vagy terelt, további 14 sikeres ösztönpróbát tett. Sok Szürkebarát külföldön népszerűsíti a fajtát. Pumijaink megtalálhatóak Finnországban, az Egysült Államokban, Németországban, Angliában, Hollandiában, Szlovákiában, Szerbiában, Dániában, Olászországban, Csehországban, Svédországban, Litvániában és Franciaoszrágban is.

Őszintén mondjük, hogy ebben a fajtában találtunk meg mindazt, ami egy ízig-vérig kutyában csak fellelhető. Ez a szerelem valószínűleg sohasem múlik el. Pumi fajta iránt elköteleztünk magunkat örökké.

Miért pumi?

Véletlenül. A gyerekek szerettek volna egy kiskutyát. Hosszú unszolásokra beadtunk a derekát. Meállapodás szerint a kutya kissebb testű és magyar fajtájú lehetett csak. Pumitenyésztőt nem kellett keresnünk, hiszen az egyik ismerősünk éppen pumit tenyésztett. Feliratkoztunk a várólistára, és fél évvel később haza hoztunk egy kis fekete szőrmók-energiabombát — Ebugatta Kristályt. Így kezdődött az egész...

Miért «Szürkebarát»?

Kristály nőtt, nőddögélt, s amikor végre felnőtt, szürke lett — és barát. Barát, hiszen egyik szemét mindig a gazdáján tartotta, és mindig mellette tartózkodott, tettre készen. Igazi baráttá vált — Szürkebaráttá. Ráadásul ez volt — a sok közül — az egyik beceneve is. Így hát teljesen egyértelmű volt számunkra, hogy az összes, a kennelünkben született kölyök a barátja lesz leendő gazdájának — a Szürkebarátja.

 

ÉRDEKESSÉG: «Szürkebarát» — ez a szürkés-kékes árnyalatú szőlőfajta kb. a XVII-XVIII. században került Magyarországra Franciaorszagból, ahogy a pumi ősei is. «Szürkebarát» szerzetesek honosították itthon és bort csináltak belőle. Jelenleg a «Szürkebarát» — a világhíres magyar borok közé tartozik.

ÉrtéktárgyakAranykoszorús Mestertenyésztő


Ezüstkoszorús Mestertenyésztő


Bronzkoszorús Mestertenyésztő