EREDETI MAGYARORSZÁGI PUMI STANDARD

FELHASZNÁLÁSA: Terelő pásztorterrier. Kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. Házőrzésre — jelző kutyaként — kiválóan alkalmas. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya.

FCI-BESOROLÁS: I. fajtacsoport. Őrző és terelőkutyák. Juhász és pásztor kutyák(a svájci havasi kutyák kivételével). 1. szekció. Juhászkutyák. Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő és kísérő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Közepesnél kisebb testű, nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja: arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Szőrzete középhosszú, göndör vagy hullámos, tincsekbe rendeződő. Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell, hogy legyen.

FONTOS TESTMÉRETEK:

Törzshossz/marmagasság = 1/1
Mellkasmélység/marmagasság = 45—50/100
Mellszélesség/marmagasság = 30—33/100

Nyak hossza megegyezik a fej hosszával, és a marmagasság kb. 45 %-át teszi ki.
Az orr hossza a fejhossz 45—50 %-a.

VISELKEDÉS ÉS JELLEM (WESEN): Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget és hatalmas temperamentumot sugároz. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés — fajtaidegen tulajdonság.

FEJ: Megnyúlt, viszonylag keskeny. Alakjára a megnyúlt arcorri rész nyomja rá a bélyegét.

AGYKOPONYA

A fejtető közepesen széles és domború. A homlok hosszú, kevésbé domborodó, oldalról lapos. A szemboltívek mérsékelten fejlettek.

Stop: A stop alig érzékelhető. A homlok síkja a szemboltívek között szinte egyenes vonalban folytatódik az orrhátra.

ARCKOPONYA

Orrtükör: Keskeny, egyenes metszésű, valamennyi színváltozatnál fekete.

Arcorri rész: Az orrhát egyenes. Az arcorri rész megnyúlt és elkeskenyedő, de nem elhegyesedő.

Ajkak: Feszesen simulnak a fogsorhoz, sötéten pigmentáltak.

Álkapocs/fogazat: Az állkapocs erős. Fogazata szabályos, ollós záródású, teljes. Fogai fejlettek, erősek, fehérek.

Pofa: Jól izmolt.

SZEMEK: Közepes nagyságúak, ovális alakúak, kissé ferde metszésűek, élénk, értelmes kifejezésűek, sötétbarna színűek, közepes távolságra helyezkednek el egymástól. A szemhéjszél feszesen zárt, jól pigmentált.

FÜLEK: Magasan tűzöttek, felállóak. A fül csúcsa felső harmadában határozottan előre és kissé oldalt bicsaklik. Közepes méretűek, arányosak, formája fordított V-alakú. Fülmozgása élénk.

NYAK: Középhosszú, kissé ívelt, jól izmolt; a közepesnél magasabb illesztésű; a vízszintessel 55 fokot zár be. A nyak bőre feszes, ránctalan.

TEST: A törzs hossza azonos a marmagassággal — négyzetes felépítésű. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta.

Hátvonal: Egyenes.

Mar: Határozottan kiemelkedik, hosszú és hátrafelé lejt.

Hát: Rövid, egyenes és feszes.

Ágyék: Rövid, feszes kötésű és szintén egyenes.

Far: Rövid, enyhén csapott, közepesen széles.

Mellkas: Szügye egyenes síkú, nem domborodó, nem széles, inkább mély. Mellkasa nem dongás, inkább lapos. Mellkasa mély és hosszú, jó íveltség esetén a könyök magasságáig ér.

Has: Feszes, hátrafelé felhúzott.

Alsó vonal: Kifejezetten előremélyülő.

FAROK: Magasan tűzött, határozottan felfelé indul és a far fölött élére állított kör alakot képezve a kereszttájékra kunkorodik. A farok koronaszőrzete 7-12 cm hosszú, szálkás jellegű, dús, szerteálló, kevés aljszőrzetet tartalmaz. A kurta farok és a farok csonkítás nem megengedett.

VÉGTAGOK

ELÜLSŐ VÉGTAGOK:

Az elülső végtagok a szügy síkjából kiindulva függőlegesen támasztják alá a törzset. A két végtag oszlopos, párhuzamos, nem túl széles állású.

Váll: A lapocka hosszú és meredek. Dőlésszöge a vízszinteshez viszonyítva 55 fok. A vállbúbok a szügy síkjából nem domborodnak ki.

Felkar: Rövid, jól izmolt. A lapocka és a felkar által bezárt szög 90 fok.

Könyök: Szorosan a testhez záródó.

Alkar: Hosszú, szikár.

Elülső lábközép: Meredek.

Elülső mancsok: Szorosan zártak, boltozatosak — macskamancsok. A talppárna rugalmas. A karmok erősek, feketék vagy palaszürkék.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

A hátulsó végtagok nagyon erősek. Oldalról nézve hátraállítottak. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak, egyenesek, nem túl szűk és nem túl széles állásúak.

Comb: Izmos és hosszú.

Térd: Az elülső végtag könyökével egy vonalban helyezkedik el.

Lábszár: Izmos, hosszú.

Csánk: A csánk szikár és élesen kirajzolódik. A csánkszögelés 135 fokos.

Hátulsó lábközép: Rövid, meredek, szikár.

Hátulsó mancsok: Az elülsőkkel azonosak. Fattyúujjak nem kívánatosak.

MOZGÁS: Igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, nagy energiájú, mozgása pattogó, dinamikus. Hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus; hátulsó végtagjait pontosan a mellsők nyomába helyezi. Vágtája — böködő szökdécselés (galopp), nagyon gyors és fordulatos.

BŐR: Ránctalan, feszes, erősen pigmentált. A szabad bőrfelületek palaszürkék vagy feketék.

SZŐRZET:

A szőrzet tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és sohasem zsinóros. Átlagban 4-7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze. A füleken dús, szerteálló, szálkás koronaszőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető. A szőrzet kívánatos felkészítési formája a kézi trimmelés. A fejen és a végtagokon ollóval történő igazítások megengedettek. A teljes szőrzet nyírása nem kívánatos.

SZŐRSZÍN:

— A szürke különböző árnyalatai (születéskor általában fekete, idővel kiszürkülő),

— Fekete,
— Fakó (gold-sable vagy árnyékolt arany): vörös, sárga, krém alapszínek a pofa, a fül, a gerinc és a farok mentén fekete vagy szürke árnyékoltsággal (kiszürkült fakó),
— Fehér.

A szőrszín fedett, egyöntetű legyen. A fekete vagy sötétebb szürke árnyékoltság a feketén született szürke és a fakó szőrszín velejárója, megengedett.

5 cm-nél kisebb átmérőjű fehér mellfolt és a lábujjakon fehér tűzés nem hiba.

NAGYSÁG ÉS SÚLY

Marmagasság:

Kanok: ideális méret 43—45 cm, a megengedett mérettartomány 41—47 cm.
Szukák: ideális méret 40—42 cm, a megengedett mérettartomány 38—44 cm.

Testsúly:

Kanok: 10—15 kg, ideális testsúly 12—13 kg.
Szukák: 8—13 kg, ideális testsúly 10—11 kg.

HIBÁK: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

KIZÁRÓ HIBÁK:

— Kerek, puliszerű fej. A fej 40 %-ánál rövidebb arcorri rész.
— Erős, kifejezett stop.
— Kettőnél több P1-es és minden más fog hiánya.
— Előre- és 2 mm-nél nagyobb hátraharapás, keresztharapás.
— Egyenesen felálló, tövéből lógó vagy felemás fülek.
— Rövid, sima szőrzet. Hosszú, erőteljesen nemezesedő vagy nyílt szerkezetű szőrzet.
— Színhibák. Csokoládészínű vagy tarka szőrzet, valamint bármilyen folyamatos, erősen elkülönülő színrajzolat (például cserszínű jegyek, nyergesség).
— A standardban rögzített előírástól eltérő méret.

UTÓLAGOS MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, jól tapintható, normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.