A pumiról

A XVII—XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia felálló fülű, terrier jellegű terelő és kísérő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

A pumi közepesnél kisebb testű (kanok 41—47 cm, szukák 38—44 cm), nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja: arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak: a törzs hossza azonos a marmagassággal. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta. A farka magasan tűzött, határozottan felfelé induló és élére állított karika formájában kereszttájékra kunkorodó.

A mozgása igen élénk, temperamentumos. Lépéshossza rövid, nagy energiájú, mozgása «pattogó», dinamikus. Hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus, melyet a mancsból mancsba lépés és a lebegő fázis jellemzi. Vágtája — böködő szökdécselés, nagyon gyors és fordulatos.

A szőrzete tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és sohasem zsinóros. Átlagban 4—7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe összeálló, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva, szálkás jellegű felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze, melyek egymáshoz viszonyított aránya 50—50 %-tól egészen 65—35 %-ig terjedhet.

A füleken dús, felálló, szálkás «korona» szőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető.

Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell hogy legyen.

A szőr színe: fekete; a szürke (általában feketén született és kiszürkült) különböző árnyalatai; fakó: vörös, sárga, krém alapszínű (A fakó színű pumiknál a fekete vagy szürke árnyékoltság és a kifejezett maszk kívánatos.); fehér.

A szőrzet kívánatos felkészítési formája — kézi trimmelés, a fejen és a végtagokon ollós igazítások megengedettek.

Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, ezért kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. Az idegenekkel szemben bizalmatlan. Házőrzésre — jelző kutyaként — kiválóan alkalmas. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya.

Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget, hatalmas temperamentumot sugároz, ami minden testrészét mozgásra serkenti. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés — fajtaidegen tulajdonság.

A pumi mindig, mindenről véleményt alkot és azt az ember számára is érthető módon ki is nyilvánítja — «beszélős» fajta.

Nehéz megsérteni. Ha mégis sikerül, nem duzzog sokáig, könnyen megbocsát.

Egygazdás kutya. A családban felnőtt pumi a család valamennyi tagját elfogadja, de közülük csak egyet választ, fogad el parancsolójának. A puminál különösen fontos az emberrel való szoros kapcsolat. Ha azt akarjuk, hogy gyorsan, könnyen hozzánk és környezetünkhöz szokjon, két-három hónapos korbán vegyünk magunkhoz! Ha sokat foglalkozunk vele, él-hal értünk!

Természeténél fogva nem falka-kutya. Nagyon erős benne a dominanciára való hajlam — a behódolás nála ismeretlen fogalom. Ahol sok pumi van együtt, gyakori a «vérre menő» rangsorvita.

Végtelen nagy önbizalommal rendelkező, bátor, rámenős. Az ember néha már azt hiszi, hogy pumija minimum oroszlánnak képzeli magát.

Igazi magyar kutya. A «három — a magyar igazság»-nak megfelelően, ha kétszer valamit megmutatnak, megtanítanak neki — harmadszor már önállóan végzi azt. Önállóan képes a másodperc tört része alatt dönteni, és ennek megfelelően cselekedni.

A pumi alapvető feladata a terelés volt. Hatalmas temperamentummal, nagy munkakedvvel megáldott, magas fokú intelligenciával rendelkező fajta, amely akár több száz állatból álló nyájat, csordát is képes önállóan összetartani.

A terelési ösztön a vérében van. Ha kirándulni megy a család, egymástól nem nagyon távolodhatnak el. A pumi ilyenkor is minden igyekezetével azon van, hogy a családtagokat egybeterelje. Kiskorában különösen vigyázni kell vele, ugyanis nemcsak a családtagokat, de gépjárműket is terelni akarja, ami végzetes katasztrófához vezethet.

Kitűnő házőrző, jelző kutya. Minden lát, mindent hall, mindenről megvan a véleménye. A házőrzés során a megelőzés a módszere, azaz minden mozgásról, a szokottól eltérő zajról, közeledésről tájékoztatja a gazdáit.

Hatalmas mozgásigénye van. A mozgásigény kielégítésére, kihasználva a fajta rendkívüli tanulékonyságát, okosságát, ügyességét, intelligenciát, jó lehetőséget biztosítanak a hazánkban is egyre népszerűbb kutyás sportok: az agility, a flyball és a dogdansing.

1996-2004 © Länger György